Tuesday, November 9, 2010

Kasulik teada: India


Suure hurraaga läheksin ma ise Indiasse, kui vähegi võimalusi ja ressursse tekiks. Praegu on mul aga hoopis erakordne võimalus teha kõvasti eeltööd ja ka teid kõige vajaliku (kohati ka ebavajaliku) infoga üle külvata. Juba sain nii palju targemaks tänu Rissele, et enne reisile minekut on päris tark vaadata sihtkoha välisministeeriumi kodulehti.

Eelnevalt olete juba Hiinaga kursis, nüüd uurime lähemalt, mida on vaja teada Indiast - bürokraatia, haigused, turvalisus.

Viisa on Eesti kodanikule vajalik ja selle saab näiteks Helsingist India saatkonnast. Mitmekordse sisenemisega turistiviisaga reisijatel tuleb jälgida, et kahe India külastuse (üks viibimine kuni 180 päeva) vahele jääks kaks kuud.

Välisministeerium soovitab kindlasti enne Indiasse reisimist sõlmida reisi- ja tervisekindlustuse, mis IMHO (toim. - In my humble opinion) on päris elementaarne tegevus.

Indias esineb difteeriat, düsenteeriat, meningiiti, dengue palavikku, chikungunyat ja malaariat. Sääskede kaudu edasikantav malaaria on eriti levinud Orissa, Madhya Pradeshi, Chattisgarhi, Jharkhandi, West Bengali ja India kirdepiirkondades (vt. kaarti). Nakatumise vältimiseks on soovitav tarbida arsti poolt ettekirjutatud ennetavaid ravimeid ning kasutada välispidiseid sääsetõrjevahendeid.


Indias reisides tuleb valmis olla kõrgest õhutemperatuurist (kohati kuni + 45-50 C) ja tugevast õhusaastatusest tingitud terviseprobleemide tekkeks. Eriti tähelepanelik tuleks olla südame- ja hingamisteede haigusi põdevatel inimestel.

Lõpetuseks viisid kuidas tagada enda ja teiste ohutus:
  • Austage kohalikke kombeid ja riietumistavasid. Ohutuse mõttes ei soovitata liikuda pimedal ajal üksi.
  • Indias on alati olnud teatud oht terroristlike rünnakute osas. Seni on esinenud suunatud rünnakuid välismaalaste vastu Mumbais, New Delhis, Jaipuris, Faizabadis, Varanasis, Lucknows ja Hyderabadis.
  • Kõrgendatud oht on rahvus- ja usupühal (26. jaanuar), iseseisvuspäev (15. august), Ramadan (11. august kuni 9. september 2010), Eid (10./11. september 2010) ja Diwali (5. november 2010).
  • Välisministeerium soovitab vältida reisimist Pakistaniga piirnevatele aladele, sealhulgas Kashmiri.
  • Inimröövide ja vägivalla tõttu ei ole soovitav külastada Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Tripura osariike. Nii et kui teil on juhuslikult olemas reisipiletid just nendesse kohtadesse, siis mõelge kaks korda :)
  • Eriti ettevaatlik tuleks olla, kui teile lubatakse suuri kasumeid vääriskivide välismaale toimetamise eest või soovitakse saada ettemaksu soodsa äritehingu sõlmimiseks.
  • Narkootiliste ainete omamine, vahendamise ja kasutamine on rangelt karistatav.
  • Monsuuniperioodil (tavaliselt maist oktoobrini) esineb tihti üleujutusi ning maalihkeid, mistõttu tuleb olla ettevaatlik nii maapiirkondades kui ka suurlinnades reisimisel.

Kõike paremat,
Kätlin

No comments:

Post a Comment