Tuesday, November 9, 2010

Süüa või mitte süüa?

Teatavasti on igal maal mingi söök või söögid, mis ei ole kogenematu kõhu vastu just kõige sõbralikumad. Nüüd lahkamegi natuke tihtiesinevaid probleeme seoses toitude ja jookidega ja toome välja imelihtsaid viise, kuidas nendega ümber käia :)

Ilmselt kõige elementaarsemaks reisisoovituseks maailmas on, et ära jumala eest joo kuskil kraanivett ega söö jääkuubikuid. See on ka õige, sest selles vallas ei tasu kangelast mängida, ükskõik kui "tugev" kõht sul on. Mõningatel juhtudel võib isegi hammaste loputamisel saada kõik tavapärased reisihaigused - kõhulahtisus, palavik, kõhukrambid. Seega soovitatakse igal juhul osta pudelivett, isegi kui kohalikud kraanivett tarbivad, sest nende organism on ilmselt sellega harjunud.


Kindlasti ei tee halba ka veidi hoolikamalt oma käsi pesta, kui see võimalus puudub on olemas ka antibakteriaalsed geelid ja salvrätikud, mida saab veeta kasutada.

Isiklikult arvan, et kogu medikamendiga ei tasu päris hulluks minna, aga apteekri soovitusel peab midagi ikka kaasa ostma. Üleravimine vähendab organismi loomulikku vastupanuvõimet, seega ei ole liigne ennetamine hea.


Ravimivahend, mis igal korralikul eestlasel (kellel teadlikult, kellel mitte) enamasti kaasas on, on ehk mõni pudel kangemat kraami. Kõhuhädade kartuses soovitatakse enne või peale sööki lonksata kanget alkoholi, millel on baktereid hävitav mõju. Ühe artikli põhjal on ekstreemsemates oludes aidanud hommikul ja õhtul lonks Bittneri palsamit.

Soovitatakse:
  • Söetabletid (kunagi ühes apteegis jäi kõrva, et "tavaliselt" kulub vähemalt kaks lehte :D seega võiks üks kuni mitu rohkem võtta)
  • Kõhulahtisti ja ka selle vastane rohi
  • Gefilus Basic/Plus ja Lactoseven kapslid, mis suurendavad mao ja soolestiku loomulikku vastupanuvõimet
  • Küüslauk - parim profülaktiline vahend kõhuhädade (ja külmetuse) vastu
  • Ingver - näiteks teena aitab seedida ja toidumürgituse korral

Alati ei tasu ka kohe tablette kugistama hakata, sest ära ei tohi unustada suuremas koguses puhta vee joomist, sest see kiirendab juba iseenesest ainevahetust. Võimalusel jooge kummeliteed.

Kui lõpuks kaasapakitud esmaabikotike ega mõni muu leiutis ei aita, tasub abi küsida kindlasti apteekidest, sest te kindlasti ei ole ainsad, kellel mõni häda kõhtu löönud!

1 comment:

  1. No ega pikemaajaliselt ei jõua pudelivett kah osta. Ise olin neli kuud Keenias ja ega seal ka ei soovitatud vett juua jne. Aga see pudelivee pidev ostmine (eriti, kuna palavas seda rohkem läheb) paneb päris korraliku põntsu rahakotile. Nii et vähe-haaval harjutasin ennast ka kraaniveega. Ja kõht jäi korda kolmeks kuuks. Siis sain aga mingi sellise kõhuhäda, et pärast tervet kuud haigusega võitlemist andsin lõpuks alla ja saabusin eestisse tagasi (tegelikult pidin 6 kuud olema). Aga see haigus tuli vist pigem sellest et me ostsime suure hunniku puuvilju kohalikult turult ja pidasime ennast juba nii kohalikeks et ei pidanud vajalikuks neid ära pesta enne söömist.

    ReplyDelete